Hőszigetelő anyagok kiválasztásának szempontjai lakossági felmérés alapján - Ragács, Nikoletta; Elek, Barbara (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
Épületek hőszigetelését és energiatakarékosságának fontosságát nem kell bemutatni, mindenki ismeri. De vajon a gyakorlatban milyen hőszigetelőket választanak az építtetők, felhasználók és milyen szempontok alapján? Ismerik – e a szigetelőanyagokat, a legfontosabb tulajdonságait? Felmérést végeztünk, hogy mely hőszigetelő anyagok élveznek prioritást a válaszadók körében és milyen szempontokat vesznek figyelembe a vásárlás során. A kapott eredmények alapján látható, hogy a felmérést kitöltők körében a polisztirol és poliuretánhab, valamint a gyapot alapú hőszigetelő anyagok élveznek prioritást. Az egyéb megjelölt természetes alapú hőszigetelők beépítésre egy esetben sem kerültek, valamint a népszerűségi index alapján is elenyésző voksot kaptak. A termoanalitikus vizsgálatok során pedig bizonyítást nyert, hogy a népszerű polisztirol és poliuretán hab a mérés során tömegének több mint 90%-át elveszítette, míg a kőzetgyapot szigetelés csupán 6%-ot. Továbbá a műanyag hőszigetelők gázkibocsátása is igen magas értéket mutat a kőzetgyapotéhoz képest. Az éghető építési termékek használata növeli a tűzveszélyt. Tűz esetén ezek az anyagok könnyenmeggyulladnak toxikus gázokat kibocsátva, ennek ellenére a kitöltők között mégis a legnépszerűbb hőszigetelő anyagokként ezek szerepelnek. Tudják-e , hogy e folyamat milyen tűzvédelmi következményekkel járhat,ismerik-e az anyagok tűzvédelmi jellemzőit?