Háztartási villamos vezetékek és azok kötéseinek hatása a tűzveszélyességre - Török, Antal; Kerekes, Zsuzsanna (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
Bevezetés: A cikk elsősorban arra szeretne rámutatni, hogy a lakóépületek hibás villamos hálózataiban milyen veszélyforrások okozhatnak tüzeket. A szerzők munkája során – a nem tűzálló – elektromos vezetők (pl.: lakóépületekben előforduló vezetékek, vezetékrendszerek) különböző kötésfajtáinak, különböző terhelések hatására kialakuló hőfejlődés került vizsgálatra. Az ehhez kötődő laboratóriumi mérések rámutatnak arra, hogy melyek azok, amiket  tűzvédelmi szempontból leginkább célszerű alkalmazni. Az előforduló kötésfajtákat különböző elektromos terheléseknek lettek alávetve, majd vizsgálva azok melegedését, a vezetékek szigetelőanyagának olvadását. Módszertan: A cikk megírásához hozzájárult a releváns hazai és nemzetközi szakirodalom tanulmányozása. Emellett fontos szerepet kapott a különböző vizsgálatok elvégzése és elemzése. Eredmény: A cikk eredményeként fény derül, hogy a különböző anyagú – régi és új – vezetékhálózatot mivel érdemes összekapcsolni.