Robbanásveszélyes zóna besorolásának szabályai - esettanulmány - Király, Lajos (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
Éghető gázok, gőzök, ködök (aerosolok) vagy porok környezetében az üzemeltetőnek meg kell határozniuk azokat a munkatereket, ahol robbanóképes légtér kialakulhat. A robbanóképes légtér kialakulásától, jelenlététől függően a potenciálisan robbanásveszélyes környezetet zónákra kell osztani. A zónabesorolástól függően kell meghatározni az alkalmazott gépekre, berendezésekre és a munkavégzésre vonatkozó szabályokat. A zónabesorolás metodikája szabványban rögzített. Jelen cikkben a szerző konkrét munkatérre vonatkozóan végzi el a zónabesorolást, mutatja be a számítás anomáliáit.