Radioaktív hulladékok osztályozás hazai szabályozásának korszerűsítése - Sebestyén, Zsolt; Ekler, Bálint; Kapitány , Sándor; Petőfi, Gábor; Stangl, Péter (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
Magyarországon a radioaktív hulladékok osztályozását a 2003-ban hatályba lépett Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium (ESzCsM) rendelete alapján határozták meg. A rendelet megalkotásakor a nemzetközi irodalom szerinti több fontos tényezőt nem vettek figyelembe, mivel hazánk még nem rendelkezett olyan hulladéktárolóval, ahol azt alkalmazni lehetett volna. Napjainkban e tényezők alkalmazása szükséges lehet hazánk fenntartható fejlődéséért, valamint a nukleáris létesítmények leszerelésének gazdaságosságáért. Az atomenergia széleskörű alkalmazása indokolja a szabályozás és a szabályozó szervezet folyamatos fejlődését. A szabályozás fejlesztésének lehetőségeit megvizsgáltuk, ami alapján javaslatot tettünk a radioaktív hulladék osztályozásának változtatására.