Pozitív nyomású ventiláció tűzoltói alkalmazásának aktuális kérdései - Dr. Zólyomi, Géza; Dr. Kuti, Rajmund; Fecser, Nikolett (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
A tűzoltási hatékonyság növelése érdekében a tűzoltók számára is folyamatosan szükség van új fejlesztésű tűzoltó eszközök gyakorlati alkalmazására a kárfelszámolások során. Zárt terekben keletkezett tüzek oltásakor a mennyezet alatt összegyűlt forró füstgázok által keltett hősugárzás elősegíti a tűz terjedését, ugyanakkor a kialakult magas hőmérséklet veszélyezteti a bennrekedt embereket, az épületszerkezeteket, a tűzoltókat. A menekülési illetve behatolási útvonalak füsttel történő telítődése pedig nagyban késelteti a menekülést és a tűzoltói beavatkozást. Fontos feladat tehát a hő és füst elvezetése, a szellőztetés biztosítása. A szellőztetés hatékonyságát pozitív nyomású ventiláció alkalmazásával lehet növelni. Az eljárás alkalmazására új típusú, az eddig használtaknál nagyságrenddel nagyobb effektív levegőszállítási teljesítményű ventilátorok adnak lehetőséget, amelyek használata Magyarországon még nem terjedt el. Az égés folyamatának mind tökéletesebb megismerése, a keletkező hő és égéstermékek elvezetése fontos, aktuális kérdés, ezért írásunkban vizsgáljuk a pozitív nyomású ventilátorok alkalmazásának feltételeit, bemutatjuk gyakorlati alkalmazásuk lehetőségeit. Kutatásainkkal kívánjuk felhívni a figyelmet a modern tűzoltás-technikai eszközök alkalmazásának fontosságára, továbbá tapasztalatainkkal segítséget nyújtani a tűzoltási feladatokat végrehajtó szakembereknek.