Fázisátalakulások vizsgálata a tűzoltói beavatkozások biztonságának növelése érdekében - Bogacskó, Bálint (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
Bevezetés: A technológiai fejlődés következében egyre több veszélyes anyag jelenik meg környezetünkben. A vegyi anyagok szállítása során a biztonsági előírások betartása mellett is előfordulhatnak balesetek; ilyenkor a veszélyes anyagot tartalmazó sérült tároló elemet rendszerint ki kell üríteni. Az átfejtés során a veszélyes anyag hőmérséklete és nyomása megváltozhat, ez egyes anyagoknál fázisátalakulást eredményezhet, ami viszont befolyásolhatja a kárfelszámolás taktikáját. Módszerek: A cikk feltételezett balesetet vizsgál két különböző anyag esetén. Ehhez a szerző először áttekintést ad azok tulajdonságairól, majd a megfelelő fizikai, kémiai törvények alkalmazásával fázis diagramok elemzését, valamint a fázisátalakulások energiaváltozásainak vizsgálatát végzi el. Következtetések: A fázisátalakulások jelentősen megváltoztathatják a beavatkozás taktikáját annak menete során is, ezért érdemes erre is tekintettel lenni. Egy veszélyes anyagot szállító sérült tartály esetén a szabadba jutó anyag mennyisége miatt terjedési modellek felállítása is szükségessé válhat. A teli és az üres tárolóeszköz mozgatása között is jelentős a kockázati szintkülönbség.