A 2001. évi beregi árvíz következményeinek felszámolása, a kistérség rehabilitációjának megszervezése - Dr. Ambrusz, József; Dr. Muhoray, Árpád (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
A 2001. tavaszi tiszai intenzív árhullám, a Tarpa térségében bekövetkezett gátszakadás és a 41-es számú főút átvágása következtében az árvíz elöntötte a teljes beregi öblözetet és jelentős árvízi károkat okozott Szabolcs-Szatmár-Bereg megye beregi településein. A kialakult veszélyhelyzetben a kormány tudomásul véve az elsődleges kárfelmérések adatait, gyors, határozott intézkedéseket hozott és önkéntes kötelezettséget vállalt az elpusztult vagy megrongálódott lakóépületek újjáépítésére, az önkormányzati kötelező feladatok ellátásához szükséges épületek, utak, hidak, egyéb műtárgyak és kompok veszélyhelyzetet megelőző használhatósági szinten történő helyreállítására. Az addigi helyreállítási és újjáépítésirendszert továbbfejlesztve, új kárenyhítési irányelvek kidolgozásával, a rendelkezésre bocsátott forrásokkal biztosította a káreseményekkel érintett egyéb károk helyreállítását, az érintett kistérség teljes rehabilitációját. A több tárcát érintő, központi szervezésben történő helyreállítási folyamat tapasztalata az elmúlt tizenöt évben meghatározó jelentőségű volt a helyreállítások szervezésében.