A nemzeti minősítési rendszer búvár tevékenység szakterületének fejlesztési lehetőségei - Ossó, János (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
A témaválasztásnál fontos szerepe volt annak a búvár tapasztalatnak, amit a 2013-as Dunai árvízvédekezés során szereztünk Baján a mentőcsoport búvár komponensének bevetése során, valamint annak, amit a Türr István hídnál bekövetkezett hajóbaleseteknél és a Hableány mentésénél összegyűjtöttünk. Célom ezeknek a tapasztalatoknak a felhasználásával egy olyan képzési rendszer bemutatása, amivel ma lehető legjobb képzést és legjobb támogatást tudjuk biztosítani azoknak az önkéntes mentőszervezeteknek, akik csatlakoztak a Nemzeti Minősítés rendszeréhez. Az általam vezetett munkacsoport feladata olyan ajánlás megfogalmazása és kidolgozása, ami segíti a Nemzeti Minősítés Szervezeti és Műveleti Irányelv búvár tevékenységre vonatkozó rész megújítását, a nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve az ERDI (a Búvár Kutató Mentő Szolgálatok Nemzetközi Szervezete) képzési rendszer bevezetését.