A hazai sugárvédelmi felügyeleti tevékenység változásai - Sebestyén, Zsolt; Kátai-UrbánLajos; Vass, Gyula (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
A hazai hatósági rendszer a radioaktív hulladékok, valamint a sugárvédelem területén folyamatos változásban volt. Ennek okai szerteágazóak voltak az elmúlt időszakban. Jelenleg egy állandósulni látszó rendszer alakult ki, ahol az Országos Atomenergia Hivatal (a továbbiakban: OAH) szerepe megnövekedett az atomenergia békés célú felhasználásának felügyelete tekintetében. Többek között az OAH lett a fő engedélyező és felügyeleti hatóság a fizikai védelem, a radioaktív hulladék tárolók, a sugárvédelem és a radioaktív hulladékok területén is. Mindeközben a meglévő jelentős számú hazai nukleáris létesítmény mellett az atomerőművi blokkok bővítését tervezzük, ezért a sikeres felkészüléshez és védekezéshez elengedhetetlen a nukleáris biztonság és védettség kutatási-fejlesztési eredményeinek az időszakos értékelése. A cikkünkben bemutatjuk, hogy az elmúlt években a hazai szabályozásban milyen fontosabb eredmények történtek, melyek nem csupán a fontosabb kutatási-fejlesztési és felhasználói eredményeket veszik figyelembe, de a hosszú évek során kialakult hatósági rendszerhez is igyekeznek igazodni.