A Wildland-Urban Interface tűzesetek veszélyeztetettsége Magyarországon - Bodnár, László (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
Az erdőtüzek az egyik leggyakoribb és legnagyobb kihívást jelentő természeti katasztrófák. Ezek akár az emberi életet és az anyagi javakat is veszélyeztethetik, különösen azokon a területeken, ahol a lakosság közvetlenül a természetes erdőterület határán él. Ezt a területet a nemzetközi szakirodalom „Wildland – Urban Interface-nek” (WUI) nevezi. Itt az erdőtüzek kockázata magas. Magyarországon azonban ezeknek a területeknek az azonosítása eddig még nem valósult meg. A szerző ezt a hiányosságot igyekszik pótolni. A cikk megírásában fontos szerepet játszott a nemzetközi WUI területek vizsgálata és elemzése, valamint egy nemzetközileg elismert erdőtüzes konferencián való részvétel, amely rávilágított a hazai hiányosságokra és a megoldásra váró feladatokra. A cikk eredményeként a szerző megvizsgálja, hogy hazánkban melyek azok a területek, illetve települések ahol a WUI tüzek kialakulásának kockázata magas. Az elemzés eredményeként elkészül francia mintára egy WUI topológiai mátrix, amely lehetőséget ad a WUI tüzek kockázatának megismerésére az ország bármely területén. A kockázatelemzés része az adott területre jellemző természetes növénytakaró, valamint annak közvetlen közelében lévő mesterséges környezet vizsgálata és elemzése.