Transzformátortüzek kialakulásának és tulajdonságainak vizsgálata - Sándor, Barnabás; Nagy, Rudolf (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
Az inhibitált szigetelőolajjal hűtött transzformátorállomások jelentősen tűz- és robbanásveszélyesek, melyet jól szemléltetnek azok az esetek is, melyek ezen írásban feldolgozásra kerültek. Amennyiben bekövetkezik egy elektromos tűz, úgy különféle gázok és anyagok szabadulnak fel, melyek az emberre és a környezetre egyaránt veszélyesek lehetnek. Indokolt tehát a tűzvédelmi rendszerek és a tűzeset során felszabaduló gázok, illetve ott keletkezhető súlyosan egészségkárosító kémiai vegyületek vizsgálata. Az ezen események megelőzése azonban nem csak az igen heves hőfelszabadulással kisért folyamatok környezeti hatásai miatt válhat fontossá, hanem azért is mert a szerzők által a vizsgálódásuk fókuszpontjába állított villamos berendezések az érintett területek villamoshálózatain keresztül működtetett technológiák és lakossági fogyasztók ellátásbiztonságának létfontosságú elemei.