A katasztrófavédelem szerepe a fejlődő országokban idegengyűlölő erőszak esetén - Muyambo, Fumiso; Jordaan, Andries; Restás, Ágoston; Ndlazi, Jonty; W CarstensSchalk (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
Bevezetés: A Dél-afrikai Köztársaságban komoly problémát jelent az idegengyűlölet, amely sok esetben az emberi életet és anyagi javakat veszélyeztető erőszakot vált ki. Ennek kapcsán egyre fontosabb szerepet kap a probléma kezelése a katasztrófavédelem területén is. A cikk a fejlődő országok katasztrófavédelmi szervezeteinek megoldási módszereit mutatja be a probléma kezelésére. Módszerek: A cikk megírása során fontos szerepet kapott a különböző nemzetközi szakirodalmak tanulmányozása és elemzése. A cikk eredményeként megfogalmazhatóak az idegengyűlölet kezeléséért felelős szereplők és szervezetek, melyek elsősorban koordinációs szerepet vállalva próbálnak humanitárius segítséget nyújtani a lakóhelyüket elhagyni kényszerült embereknek.