A magyar önkéntesek kategóriái és lehetséges fejlesztésük iránya az ár- és belvizek elleni védekezések tükrében - HábermayerTamás; Hábermayer, Tamás (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
Az ár és belvizek során magyar önkéntesek sokasága segíti a hazai védekezés feladatait. Létszámuk növekedése elemi érdeke az országnak, támogatásukhoz meg kell ismerni a magyar jogrend szerinti kategóriáikat, azok erősségeit és gyengeségeit, a fejlesztésük és motiválásuk lehetőségeit. Az egyes kategóriák védekezésbe történő tervezése és bevonásának lehetősége, hatékonysága nagymértékben eltér. Az állampolgárok, a polgári védelmi szervezetek, az önkéntes civil szervezetek, a gazdálkodó szervezetek és a nemzetközi önkéntesek összessége nyújtott eddig kellő önkéntesi erőt akár a történelmi 2013. évi Dunai árvíz ellen. A védekezések vezetőinek szerepe és felelőssége az önkéntesek számának folyamatos növelése, motiválásuk, hatékony alkalmazásuk. A szerző a cikkében a fejlesztési lehetőségeket vizsgálja, javaslatok ad, amelyekkel növelhető a védekezés hatékonysága.