Kötéltechnikai mentési alapfelszerelések rendeltetésének értékelése - Dr. JackovicsPéter (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
Hazánkban és külföldön egyre nagyobb szerepet kapnak azon önkéntes mentőszervezetek, amelyek civil önkénteseinek legtöbbje az extrém sportok művelése során szerezte meg tudását. Magyarországon a mentésbe bevonható és nemzeti minősítést szerzett önkéntes mentőszervezetek száma 17.000 fő. Jelentős azon mentőszervezetek száma, amelyek magasból és mélyből mentést végeznek kötéltechnikai eszközök alkalmazásával. A szakmai alapelvek és a nemzetközi irányelvek megtanulása, illetve a legjobb eszközök beszerzése még nem elegendő ahhoz, hogy a mentőszervezetek a különleges mentések tényleges szakértőivé váljanak. A gyártói használati útmutatók maradéktalan ismerete fontos a kötéltechnikához kapcsolódó tevékenységek biztonságos végrehajtásához. A tanulmány különleges mentésekhez használható népszerű kötéltechnikai felszerelések biztonságos felhasználhatóságát és az egyes gyártói utasításokat elemzi, az általános tapasztalatokat összegzi.