Tűzvédelmi háló - Dr. ÉrcesGergő (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
A fenntartható fejlődés alapvető pillérei, többek között, a biztonság és az egészség. Életünk jelentős részét épített környezetben, épületekben éljük, ezért azok fenntartható és biztonságos kialakítása mára alapvető igénnyé vált. Az épületek biztonságának egyik fő területe a tűzvédelem, amely komplex módon szerves részét képzi az épületek teljes életciklusának. A világ szinte minden országában az építészeti tűzvédelem jogszabályokon nyugszik. Tűzbiztonság-becslési módszereket, műszaki eljárásokat, kockázat-elemzéseket ismerünk a tűzvédelem tudományában, de azok nem ölelik át egy-egy épület teljes életciklusát az épület – ember – tűz hármas kölcsönhatás szempontjából, a komplex tűzvédelem: tűzmegelőzés, tűzoltás, tűzvizsgálat tekintetében. A nem komplex tűzvédelem következtében „fehér foltok”, kritikus helyek és időtartamok alakulnak ki egy-egy épület tekintetében. A közleményben az épületek teljes életciklusán átívelő komplex tűzvédelem megvalósulását elemzem. A kritikus időpontokban, kritikus helyeken, és helyzetekben keletkező tűzesetek vizsgálatával integráltan bemutatom az innovatív mérnöki szemléleten alapuló komplex tűzvédelemben, és az épületek teljes életciklusán lefedő tűzvédelmi hálóban rejlő fejlesztési lehetőségeket.