Módszertani tanulmányok oltóhabok hatékonyságának vizsgálatához: az oltási képesség meghatározása a szigetelő hatás vízegyenértékkel történő kifejezésével - Dr. RestásÁgoston (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
Bevezetés: A légi tűzoltás köztudomásúan nagyon drága oltási módszer, ennek ellenére csupán vizet alkalmazva az sokszor mégsem elegendő a sikeres oltáshoz. Ezért sokszor habképző anyagok hozzáadásával próbálunk javítani annak hatékonyságán. Módszer: a vizsgálathoz száraz fenyőfa lapocskák kerültek felhasználásra, amelyek két csoportba lettek osztva: kezeletlen minták a referencia adatokhoz és kezelt minták a habok szigetelő hatásának meghatározásához. A mérésekhez 3 %-os haboldat került alkalmazásra, amelyből 6-9-12 habkiadósságú hab lett készítve. A habtakaró magasságát a mintadarabokhoz rögzített 2-5 mm magasságú fémgyűrűk biztosították. A meggyulladás idejének méréséhez a folyamatos hősugárzást egy speciális készülék 3,5 kWm-2 értéken biztosította. Eredmények: a mérések azt mutatják, hogy a habtakaróval kezelt mintáknál a meggyulladás ideje hosszabb, mint amennyi annak víztartalmából számított érték lenne. Ez egyértelműen a hab szigetelő hatásának a következménye, amely víz egyenértékben kifejezve elérheti akár a 2,3 értéket is.