Tüzek megelőzése a büntetés-végrehajtás területén, Magyarországon - Horváth, Péter (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
Bevezetés: Magyarországon a tűzoltási feladatokat általános esetben az egységes katasztrófavédelmi szervezet keretében működő tűzoltóságok látják el. A hatékonyság növelése érdekében ez egyes esetekben megváltozhat, illetve logikusan más szervezet is elkezdheti a tűzoltási feladatokat. Ennek oka, hogy a tűzoltók olykor csak jelentős késéssel érkeznek a helyszínre, így a károk csökkentése érdekében a területen tartózkodóknak kell speciális eszközök használatával az oltást megkezdeni. Ilyen például, amikor tömegrendezvények közben, zavargások során vagy akár egy büntetés végrehajtási intézetben kell a katasztrófát megfékezni, a tüzet eloltani. Módszer: A szerző felhasználta a Magyarországon hatályos jogszabályokat, interjút készített a büntetés-végrehajtásban dolgozó néhány vezetővel, valamint felhasználta a tűzoltásban szerzett eddigi tapasztalatait. Eredmények: A szerző ismerteti a magyarországi büntetés-végrehajtási intézetek jelenlegi helyzetét, bemutatja a büntetés-végrehajtási állomány tűzvédelmi felkészítésének jellemzőit, annak jelenlegi változásait. A szerző példákat mutat be arra vonatkozóan, amikor a szakmailag elfogadott 15 percen belül nem valósítható meg a tűzoltók kiérkezése. A cikkben feldolgozásra kerül egy halálos kimenetelű zárkatűz esete is. A cikkből érthetővé válik a büntetés- végrehajtási állomány előtt álló bonyolult helyzet egy - egy tűz esetében. A szerző igyekszik segítséget nyújtani a jövő oktatási tematikájának javításához, az állomány számára tervezett ismeretek tökéletesítéséhez.