Vízmentes tűzoltó hab alkalmazásának kutatása - Pimper, László (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
Az iparban – különösen az olaj és vegyipar, az energiatermelés, vagy közlekedés területén mindennapos kihívást jelent a különböző tűzveszélyes folyadékok és cseppfolyósított gázok biztonságos kezelése. A rendkívüli helyzetek kezelése során leggyakrabban felhasznált anyagok a tűzoltó habok különböző változatai. Ha tűzoltó-habról esik szó, mindig a vizes habok alkalmazására gondolunk, hiszen - néhány különleges „kísérleti” megoldástól eltekintve - többnyire a habképző-anyagból és vízből előállított oldat felhabosításával jön létre a tűzoltói használatra alkalmas oltóhab. Ezen „hagyományos” tűzoltóhab-képzés és oltóanyag alternatívájaként jelent meg az elmúlt években a „szárazhab”, melynek alkalmazásához nincs szükség oltóvízre. A jelenleg még csak kutatási fázisban vizsgált, olaj- és víztaszító tulajdonságú üreges gyöngyökből álló úszóképes tűzálló anyag új irányokat nyithat a veszélyes folyadékok tárolásának és alkalmazásának biztonságában. A szerző a bostoni székhelyű Trelleborg Offshore Co. vállalat által kifejlesztett, „DryFoam” fantázia néven bemutatott anyagot és a kapcsolódó kutatásokat foglalja össze írásában. A világ több részén, elsősorban az éghető folyadékok tűzmegelőzésének és tűzoltásának fejlesztésével foglalkozó központok eredményeinek áttekintésével értékeli ezen új anyagcsoport alkalmazásában rejlő lehetőségeket.