A diplomáciai védettség alá tartozó területekkel, épületekkel és járművekkel kapcsolatos káresemények felszámolásának fejleszthetőségei II. rész - Kalocsa, Márió (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2024)
Dolgozatom előző részében bemutattam a diplomáciai védettség rendszerét, a beavatkozókat érintő nehézségeket, valamint a beléptetés engedélyezésének eltérő jogi eseteit. Tanulmányom második felében az említett ismeretanyag felhasználásával javaslatokat teszek az előforduló káreseti fajták kezelésére. A diplomáciai védettség alá tartozó területekkel, épületekkel és járművekkel kapcsolatos beavatkozások jellegzetességeinek elemzésén túl, a külföldön előforduló szokásokat és szervezeteket is bemutatom. Innovatív javaslatokat teszek mind a riasztás, mind a kárfelszámolás egyszerűsítésére. Ezek között szerepel a diplomáciai védettség alá tartozó épületek megjelenítése a riasztási lapon, egy kétnyelvű formanyomtatvány megalkotása és elhelyezése a készenléti szereken, valamint a KKM Központi Ügyeletének és hivatásos tolmácsok segítségének igénybevétele. Dolgozatomban felhasználtam saját és kollégáim személyes tapasztalatait, valamint törekedtem arra, hogy javaslataim könnyen beintegrálhatóak legyenek a hazai tűzoltási és műszaki mentési szabályokba.