Hibrid tömlőcsomagok hatékony használata zárt téri tűzoltás során - Tomka, Péter (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
A tűzkár csökkentése érdekében kiemelten fontos, hogy a tűz oltása minél hamarabb megkezdődhessen. A tűzoltás előkészítése során jelentős idő takarítható meg sugárvezetékek kiépítése során a szerelési módszerek változtatásával. A cikkben a szerző megvizsgálja, hogy ez a tömlőcsomagok segítségével hogyan érhető el. A szerző a szakirodalom és saját tűzoltói tapasztalatai alapján megvizsgálja, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie a sugárszereléseknek. Bemutatja a különböző, már használatos tömlőcsomagokat, valamint egy új, saját fejlesztésű hibrid tömlőcsomagot, valamint hogy azokat hogyan lehetne használni a magyarországi körülmények között, majd ezeket gyakorlati kísérletekkel vizsgálja. Több szcenárióban összevetve a jelenlegi magyarországi tömlőszereléseket a tömlőcsomagos szerelésekkel megállapítható, hogy az utóbbiak gyorsabbak, hatékonyabbak és kevesebb hibalehetőségre adnak lehetőséget még úgy is, hogy fele annyi személyzetet igényel.