Operettbemutatók a Magyar Királyi Operaházban 1888–1891 között: Gustav Mahler műsorpolitikája - Ujvári, Hedvig (Uránia Interdiszciplináris Folyóirat, 2025)
Gustav Mahler, az osztrák karmester és zeneszerző 1888 és 1891 között állt művészeti vezetőként a Magyar Királyi Operaház élén. Műsorpolitikájában az opera- és balettbemutatók mellett különös figyelmet fordított a daljátékok, főként Jacques Offenbach műveinek a színpadra állítására. Budapesti működése során azonban a tervezett operettek közül végül csak az Eljegyzés lámpafénynél című darabot mutatták be, míg a Sinan basa és A víg cimborák csupán jótékonysági esteken szerepeltek. A tanulmány célja ezen három darab fogadtatástörténetének az ismertetése, valamint annak a bemutatása, hogy ezek miképpen illeszkedtek Mahler művészeti víziójához és az Operaház repertoárjába.