Jókai-regény-adaptációk az 1910-es években: Hevesi Sándor ősbemutatói a Magyar Színházban - Galántai, Csaba (Uránia Interdiszciplináris Folyóirat, 2025)
E tanulmány a Hevesi Sándor által színpadra írt, s az 1910-es években a Magyar Színházban játszott Jókai-regények (Az új földesúr, Egy magyar nábob, Kárpáthy Zoltán, A kőszívű ember fiai) ősbemutatóinak a körülményeit, az előadások kritikai fogadtatását mutatja be. Beöthy László a Magyar Színház igazgatására készülve hármas színműíró pályázatot hirdetett, amelyre Herczeg Ferenc Szíriuszából, Mikszáth Kálmán Szent Péter esernyője című regényéből, illetve Jókai Az új földesúr című művéből írt pályamunkákat vártak. Hevesi Az új földesúr színpadi változatával indult, s noha a legjobbnak ítéltetett, nyertes művének csak hat évvel később volt a bemutatója. S mert ekkor a közönség lelkesen és szeretettel fogadta a darabot, szerzője újabb Jókai-művek dramatizálásához fogott, így kerülhetett színre a romantikus írófejedelem négy regénye is 1913 és 1918 között a Magyar Színházban.