A rizikótársadalom másfél évtizede - Kapitány, Balázs (Szociológiai Szemle, 2024)
Másfél évtizede, 1986-ban jelent meg a Suhrkamp kiadónál Ulrich Beck Risikogesellschaft című könyve (Beck 1986), amely összefoglalta az 1944-ben született német szociológusnak a modern társadalmak újfajta szerkezetéről alkotott nézeteit. A szerző ezt az újfajta társadalmat rizikótársadalomnak (kockázati társadalom) nevezte, s könyvében áttekintette eme új társadalom néhány jellemzőjét a politikától a családon át a tudományig. Beck másfél évtized óta a szociológia egyik megkerülhetetlen alakja, írásom a miértre próbál rákérdezni és rávilágítani.