A rejtett gazdaságból való kilépés dilemmái: Esettanulmány – budapesti futárszolgálatok, 2006–2008 - Fazekas, Mihály (Szociológiai Szemle, 2024)
A budapesti futárszolgálatok egy része radikálisan lecsökkentette a rejtett gazdaságban való érintettségét 2006 nyarát követően, ami egyedi alkalmat ad két kormányzati politika együttes hatásának vizsgálatára: az adócsalás várható költségeinek növelése és adóamnesztia. Továbbá, ennek révén lehetővé válik áttekinteni e két intézkedés kölcsönhatását a rejtett gazdaságban való részvételt meghatározó kulcs-tényezőkkel; és hogy egy kisszámú vállalkozás legalizálódása milyen tovagyűrűző hatással jár. A piac legnagyobb vállalatainak vezetőivel és néhány munkavállalóval készített interjúk alapján arra a kérdésre fokuszáltunk, hogy milyen motivációkból, milyen feltételek mellett és milyen stratégiákat alkalmazva változtatnak a vállalkozások adófizetési magatartásukon. Továbbá, áttekintettük e stratégiák sikerességét és problémáit is. Kulcstényezőnek mutatkozott a cégvezető adócsalásból származó morális költsége, a rejtett gazdaságban való érintettség költségeinek és hasznainak szubjektív megítélése, és a színlelt szerződésekre vonatkozó moratórium lejárta, mint a viselkedésváltozás okai. Azonban, ezek csak akkor tudnak a vállalkozás tevékenységének legalizálásához vezetni, ha a cég pénzügyi, piaci helyzete, a vevőkhöz és dolgozókhoz fűződő kapcsolatai megteremtik a törvényes kötelezettségek betartásából származó plusz költségek fedezetét. Ezek a tényezők egyben azt is meghatározzák, hogy milyen arányban osztják meg a szereplők e plusz költségeket. Az esettanulmány fő eredményeiből következik, hogy a rejtett gazdaság visszaszorítása irányába hat az adminisztratív terhek csökkentése, a szabályozás, szabályozói szándék megfelelő kommunikációja, és a rejtett gazdaságban való részvétel várható, nettó hasznának a csökkentése. Továbbá, a kormányzat működésének megítélésének javulása és az adócsalás negatív morális megítélése is a gazdasági aktivitás eltitkolása ellen hatnak. Ugyanakkor, az adóamnesztia viszonylag kevés hosszú-távú áldozattal jár egy alacsony normakövetési szinttel bíró piaci környezetben. Mindezen tényezők azonban csak akkor tudják stabilan a rejtett gazdaságot lecsökkenteni, ha képesek az adott piac szereplőinek elegendően nagy arányát viselkedésváltoztatásra késztetni.