Szenzációk kettős szerepben: Az emlékezés helyei és miliői a médiában - Fokasz, Nikosz; Kopper, Ákos (Szociológiai Szemle, 2024)
Tanulmányunkban azt vizsgáljuk, hogy a sajtó milyen szerepet tölt be a modern társadalmak emlékezetének formálásában. Felhasználjuk Pierre Nora francia történész koncepcióját, amely szerint az ‘emlékezés közösségei’, a millieux de memoire-ok a modern társadalmakban felbomlanak és szerepüket a közösségi emlékezet fenntartásában az emlékezés helyei, a lieux de mémoire-ok veszik át. Tanulmányunkban kimutatjuk, hogy az általunk szenzáció alapúnak illetve örökzöldnek nevezett közéleti témák jóvoltából a médiában az emlékezés helyei illetve környezetei egyaránt jelen vannak.