A látens közvélemény újragondolása - Angelusz, Róbert (Szociológiai Szemle, 2024)
A tanulmány a látens közvélemény fogalmának újragondolására és kiterjesztésére tesz kísérletet. E koncepció szerint a modern társadalmakban a látens közvéleményt nem elég a magán és a nyilvános vélemények szétválására és a rejtőzködő véleményekre korlátozni. A vélemények titkosítása mellett elemzi a közönség csökkenő elérhetőségéből és a vélemények szavazatokká transzformálódásából adódó problémákat. Mindhárom esetben a közvetlen megfigyelhetőség – a láthatóság, az áttekinthetőség és az előreláthatóság – hiánya fontos szerepet játszik a látencia kialakulásában. A fogalom kiterjesztésével nem csak a vélemények szándékolt elrejtését tartalmazza, hanem a látencia nem intencionált következményeit is magába foglalja. Az elmúlt negyven év kutatási tapasztalatait mérlegelve nyilvánvalónak látszik, hogy a rendszerváltozás előtt a látens vélemények sokkal átfogóbban érvényesültek, míg napjainkban a közönség elérhetőségéből és a vélemények szavazatokká transzformálódásából adódó nehézségek válnak a vélemények megfigyelhetőségének legfőbb akadályává.