Módszertani megfontolások az iskolai mobilitás vizsgálatához - Nagy, Péter Tibor (Szociológiai Szemle, 2024)
A vitacikk súlyozási megoldást (weight = 1/(a megkérdezett testvéreinek száma+1)) kínál arra a minden mobilitáskutatásnál jelentkezõ problémára, hogy a megkérdezett nemzedékre elégségesen reprezentatív minta apákra vonatkozó adatszolgáltatása nem reprezentatív az apák nemzedékére, mert a többgyermekes apáknak nagyobb az esélye, hogy visszaemlékezzen rájuk valaki. A kísérlet bizonyítja egyfelől, hogy súlyozásos módszerrel érdemben közelebb jutunk az apák nemzedékéhez, mint anélkül; másfelõl, hogy a magyarországi középiskolai végzettségi csoportba, ill a felsõfokú végzettségi csoportba irányuló mobilitás lényegesen nagyobb, mint eddig gondoltuk.