Családi gazdaság versus ipari farm? - Fertő, Imre; Fogarasi, József (Szociológiai Szemle, 2024)
A közép-kelet európai országok mezőgazdaságának átalakulásáról szóló irodalom általában elhanyagolja szervezeti formák elemzését a mezőgazdaságban. Ez a tanulmány az első, amelyik a szervezeti formákat meghatározó tényezőket vizsgálja a posztszocialista mezőgazdaságban a tranzakciós költségek elméletét alkalmazva. Az elemzés a magyar tesztüzemi rendszer 2003. évi adatain alapul. Eredményeink általában nem támogatják a szervezeti formákra ható tényezőkre vonatkozó elméleti előrejelzéseket. Ugyanakkor a számítások megerősítik a tőke szintjére és a mezőgazdasági területre vonatkozó hipotéziseket a különbözõ mezőgazdasági szervezetekben. Az elmélet és az empíria közötti divergencia rámutat, hogy további kutatások szükségesek a mezőgazdasági szervezeti formák magyarázatára.