Változó gazdasági-társadalmi kapcsolatok egy cigányok lakta faluban - Virág, Tünde (Szociológiai Szemle, 2024)
Esettanulmányomban arra keresem a választ, hogy milyen változások következnek be egy gettósodó falu társadalmában, amikor a térség gazdasága fejlődésnek indul, és az egy évtizedig „felesleges”, gazdaságilag kirekesztett munkaerőre ismét szükség lesz. A megváltozott gazdasági környezet milyen új megélhetési, munkavállalási formákat, stratégiákat alakít ki? Mindennek hatására hogyan változnak a településen a társadalmi kapcsolatok? A munkalehetőségek bővülése, az anyagi gyarapodás a társadalom alsó osztályához való közeledéssel, esetleges betagozódással jár együtt, vagy a többségi társadalomhoz csak néhány laza szállal kötődő, sajátos társadalomszervezetet alakít ki?