Max Weber filozófiai hagyatéka - Cs. Kiss, Lajos (Szociológiai Szemle, 2023)
A tanulmány arra vállalkozik, hogy néhány vonatkozásban elemezze Max Weber megértő szociológiájának ϐilozóϐiai jellegét és teljesítményeit. Az elemzés kiindulópontja Karl Jaspers perszonalista Weber-értelmezése. Jaspers Weber-reflexióinak rekonstrukciója kettős célt szolgál. Egyfelől, ünnepi megemlékezésként, a modern filozófiai egzisztencia testetöltéseként méltatja Max Weber tudósi és emberi nagyságát, másfelől a perszonalista értelmezési stratégiát kiegészítve kísérletet tesz a megértő szociológia személytelen filozófiai teljesítményeinek a bemutatására, melyek a következők: a teológia, a filozófia és a tudományok közötti szellemi versengés kiegyenlítése; a szinoptikus szemlélet tudományos formájának kidolgozása; a modern szociológia második alapítása; a szociológiai államfogalom konstrukciója.