’Látogató párkapcsolatok’ Magyarországon - Kapitány, Balázs (Szociológiai Szemle, 2023)
A látogató párkapcsolatok (’lat-kapcsolatok’) olyan tartós, kizárólagos partnerkapcsolatok, amelyekben a partnerek külön háztartásokban élnek. Tanulmányunkban egyfelől egy általános képet adunk ezen partnerkapcsolati forma magyarországi helyzetéről, elterjedtségéről, a lat-kapcsolatokban élők főbb jellemzőiről. A deϐiníciós problémák áttekintése után a látogató partnerkapcsolatokban élők legfontosabb demográϐiai tulajdonságait mutatjuk be. Külön hangsúlyt fektetünk a más partnerkapcsolati formákban élő párokkal való összehasonlításra. A lat-kapcsolatok okai alapján tipológiát készítünk, illetve bemutatjuk, hogy a látogató partnerkapcsolatokban élőknek milyen terveik vannak a jövőre nézve (összeköltözés, gyermekvállalás). Tanulmányunk második részében azt vizsgáljuk, hogy milyen összefüggés van a látogató partnerkapcsolatok és az értékrend között (individualizmus, családi értékek). A szelekció-adaptáció elméleti keret segítségével teszteljük az összefüggést az életút-események és az értékrend változása között.