A büntetéshez való viszonyról - Syi (Szociológiai Szemle, 2023)
A nagyobb közösségeken belül a tartós kooperatív mintázatokat reciprok cselekvési sratégiák képesek kialakítani. A különféle cselekvési szabályokat értelmezni lehet a büntetés fogalma segítségével. A büntetés egy társadalmi cselekvés újraértelmezése. Négyféle büntetéshez való viszonyt (társadalmi beállítódást, értékelési rendszert) különböztethetünk meg úgy, hogy a tipizáláshoz deontikus modalitásokat érdemes használnunk. A büntetés társadalmi gyakorlatba emelésével azonban logikai paradoxon keletkezik, mert a négyféle büntetéshez való viszony közül bármelyik „választható”, mindegyik mögé érvényes igazolást lehet felsorakoztatni. A kooperációt fenntartani képes reciprok stratégiák négyféle érzetre, beállítódásra támaszkodva egyszerre, egymással versengve vannak jelen a társadalmi gyakorlatban, noha elterjedtségük, befolyásuk időtől, helytől, témától függően változhat.