Pizsamás bloggerek, hiteles újságírók: az újságírás határmunkálatainak fogalmi alapjairól - Tófalvy, Tamás (Szociológiai Szemle, 2023)
A tanulmányban arra teszek kísérletet, hogy a Gieryn által bevezetett határmunkálatok és a Star és Griesemer által kidolgozott határtárgy fogalmaira építve, valamint a szakmaszociológia vonatkozó felismeréseit figyelembe véve írjam le az újságírásban zajló legitimációs és hierarchikus diskurzusokat. Célom az, hogy egy olyan fogalmi eszköztárat vázoljak fel, amelynek segítségével feltérképezhető, leírható és értelmezhető az újságírás területén zajló professzionális viták szerkezete, függetlenül attól, hogy a konfliktusok középpontjában a technológiai, szakmai, etikai, vagy éppen generációs ellentétek állnak. A tanulmányban az e fogalmi vázlat felé tett lépésekben végigveszem a főbb konceptuális kérdéseket és problémákat: az újságírás mint szakma vitatott és ellentmondásos helyzetét, a demarkációs folyamatokat, eszközöket és határtárgyakat, valamint a külső és belső határmunkálat-folyamatok szerkezeti és diskurzív jellegzetességeit.