Adatok az esélyegyenlőség szolgálatában: Gyermekek fogyatékossága és egészségi okból fakadó korlátozottsága a hivatalos statisztikában - Földvári, Mónika; Gárdos, Éva Beáta (Szociológiai Szemle, 2024)
A fogyatékosság, illetve egészségi okból fakadó korlátozottság szemléletében a kétezres évek elején meghatározóvá vált paradigmaváltás során a biológiai/medikális modellről a hangsúly fokozatosan eltolódott az ún. szociális modell felé. A fogyatékosságot egyre kevésbé értékelik csupán egészségi problémaként, hanem egy tágabb keretben, a környezet szerepét is számításba véve vizsgálják, hogy egy adott egészségi probléma mennyiben korlátozza a társadalomban való részvételt.Az új definíciókhoz és módszertanhoz vezető szemléletváltás lehetővé teszi, hogy jobban megértsük, milyen tényezők befolyásolják a fogyatékos/korlátozott gyermekek kapcsolatokban, szokásos tevékenységekben és oktatásban történő részvételének lehetőségeit, és erre építve hatékonyabban előmozdítható legyen az érintett gyermekek jövőbeli boldogulása.A gyermekek fogyatékosságának/korlátozottságának felmérése több szempontból is speciális. Bár nemzetközi szinten is számos erőfeszítés történt arra vonatkozóan, hogy ezen a területen standard mérőeszközök és összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre, még mindig jelentős vakfoltok jellemzik az elérhető információkat. Tanulmányunkban felvázoljuk a gyermekek fogyatékosságának/korlátozottságának felmérését érintő főbb nemzetközi és hazai tendenciákat; a kihívásokat, törekvéseket és az eddig elért eredményeket.