Karrierhaszon-dilemmák: magyar nők lehe- tőségei az osztrák munkaerőpiacon - Balogh, Eszter; Mikó, Fruzsina; Csanádi, Márton (Szociológiai Szemle, 2022)
A tanulmány az Ausztriában élő magyar nők munkaerőpiaci integrációjának sikereiről ad átte- kintést. Az írás alapját egy nem reprezentatív kvantitatív kutatás eredményei adják. Az integrációs sikereket a munkaerőpiaci státusz és a dekvalifikáció mértékéből képzett mutató, egy ún. karrierhaszon-mutató segítségével mutatjuk be, amelyet ez a tanulmány alkalmaz először a migrációkutatásban. A kutatási adataink azt mutatják, hogy a magyar nők Ausztriában jellemzően el tudnak helyezkedni, ám jelentős mértékben dekvalifikálódnak, ami- től döntően a magas szintű nyelvtudás jelenthet védelmet. A nyelvtudás erős hatása mellett a kor, a migrációban töltött idő hossza, valamint a gyermekkel való rendelkezés ténye nem játszik jelentős szerepet a dekvalifikáció esé- lyében. A karrierveszteség esélyét azonban a nyelvtudás mellett a migrációban töltött évek száma is befolyásolja.