Meddőség és asszisztált reprodukció demográfiai, pszichoszociális és szociokulturális kontextusban - Lengyel, Anna; Danis, Ildikó (Szociológiai Szemle, 2025)
Tanulmányunk fő témája a meddőség és annak hatásai egyéni és társas szinten. A gyermektelenség kérdéskörének rövid kifejtését követően kitérünk a meddőség konceptualizálásának nehézségeire. A meddőség hátterében feltárjuk a lehetséges biológiai, pszichés és szociális tényezőket. Részletezzük azokat a speciális mikro-, mezo-, exo- és makroszintű humánökológia hatásokat, kihívásokat, amelyekkel a meddőséggel diagnosztizált és/vagy az asszisztált reprodukciós eljárásban részt vevő családoknak szembe kell nézniük. Bemutatjuk, hogy az egyén, a párkapcsolat, valamint a családi és baráti kapcsolatok színterein milyen sajátságok jellemzik a meddőséggel küzdőket. Röviden kitérünk a meddőség kialakulását, illetve a kezelések elérhetőségének és eredményességének mértékét befolyásoló társadalmi hatásokra is. Tanulmányunk célja, hogy megmutassa a meddőség témája esetén az interdiszciplináris megközelítés szükségességét, egyben rávilágítson a Magyarországon még hiányos, ezért további kutatásra érdemes kérdéskörökre.