Nyelvhasználat és hierarchia: Munkahelyi csoportok megszólítási rendszerének diádikus elemzése - ReményiAndrea Ágnes (Szociológiai Szemle, 2024)
Ha körülnézünk a minket körülvevõ munkára szerveződő kiscsoportokban, szinte kizárólag hierarchikus felépítésűeket látunk. Vajon véletlenszerű-e ez a gyakoriság, vagy a hierarchiába rendeződés valóban univerzális szerveződési minta az emberi közösségek formálódásakor? Kutatásom hosszú távú célja annak számbavétele, hogy a hierarchiába rendeződés valóban univerzális szerveződési minta-e, és ha igen, akkor miért. A jelen dolgozat ezen belül a verbális interakció, a nyelvhasználat bizonyos jelenségeinek segítségével azt próbálja kideríteni, hogy hierarchikus kisközösségekben a (formális és informális) hierarchiába való rendeződés mennyire központi, szervező érték, vagyis hogy a csoport értékrendszerében mennyire fontos érték a hierarchia felé való orientálódás, a státusz-orientáció. Feltételezhető ugyanis, hogy a hierarchikus szervezetek, melyeket az (elsõsorban nyelvi) interakció működteti, a nyelvhasználat által válnak többé vagy kevésbé stabillá. Alapfeltevésem szerint a közvetlen emberi kommunikáció egyik - nem lebecsülendő - célja az, hogy a kommunikáló felek státuszokba sorolják egymást, illetve erről egyezkedjenek. Szociolingvisztikai vizsgálataim azt próbálják feltárni, hogy a kiscsoportok szintjén a nyelvhasználat egyes jelenségei hogyan járulnak hozzá a hierarchikus szerveződéshez. Ezek közül most a megszólítási rendszert vizsgálom meg.