A szülési szabadság hosszának vizsgálata az első gyermek vállalását követően - Drjenovszky, Zsófia (Szociológiai Szemle, 2024)
A nők azon döntése, hogy mennyi időt töltenek otthon gyermekükkel szülés után, számos tényezőtől függhet. A visszatérés idejére többféle tényezõ van hatással. Jelen tanulmányban a Monitor 2003-as adatbázison végzett másodelemzés eredményeit mutatom be. Az elemzés során az édesanyához szorosan kapcsolódó jellemzők kerültek vizsgálat alá, úgy mint az édesanya életkora, iskolai végzettsége, szülés előtti munkatapsztalatának hossza, munkahelyi beosztása, családi állapota és keresete, melyek közül a végzettség, a beosztás és a kereset bizonyult a leginkább meghatározónak. Az otthon töltött idő hosszával mindhárom negatív kapcsolatot mutat.