Lélek - élet - tudás: A fiatal Mannheim útja a szociológiához - Karácsony, András (Szociológiai Szemle, 2024)
A tanulmány Mannheim Károly munkásságának első időszakával, a Magyarországon töltött évekkel foglalkozik. Az elemzés annak bemutatására törekszik, hogy a fiatal Mannheim filozófiai érdeklődése és a későbbi szociológusi pályája között tematikus folytonosság figyelhető meg. Az első publikációk és levelezése az 1919-es németországi emigrációig azt mutatják, hogy gondolkodásában a későbbi tudásszociológiai korszak kérdéskörei már megjelentek: így pl. a kultúra kérdése, a megismerés perspektíva kötöttsége (viszonylagossága), az értelmezés és az értelmiség problematikája. Noha intellektuális érdeklődésének diszciplináris kerete átalakult, a filozófiától a szociológia irányába fordult, ám életművében, legalábbis a központi témákat illetően a folytonosság látható.