Melyik kettő? Miért kettős? A magyar szociológia kettőstársadalomelméleteinek hasznáról és káráról - ÉberMárk Áron (Szociológiai Szemle, 2023)
A magyar szociológia bővelkedik a kettőstársadalom-, illetve kettősstruktúra-elméletekben, ám a legtöbb nem ugyanarra a dualitásra vonatkozik. Dolgozatomban – a melyik kettő? kérdésére választ keresve – először is katalógus- és tézisszerűen összegyűjtöm a magyar szociológia kettősstruktúra- és kettőstársadalom-elméleteit. Ezt követően, második lépésben – immáron a miért kettős? kérdésére választ keresve – a magyar szociológia kettőstársadalom-képeit a magyar társadalom közép-kelet-európai félperifériás helyzetével hozom összefüggésbe. Azt állítom, hogy a kapitalista világrendszer félperifériája mint történetileg kialakult, hatásaiban megkerülhetetlen léthelyzet kijelöli e léthelyzet megismerésének tendenciáit is. Strukturális kényszerként kondicionálja a magyar szociológiát a társadalomszerkezeti kettősségek „felismerésére”. Zárásképpen e duplikációs stratégia meghaladása mellett érvelek.