Homofóbia és az azonos nemű partnerkapcsolatok intézményesítettsége Európában - Takács, Judit; Szalma, Ivett (Szociológiai Szemle, 2023)
Jelen tanulmány a leszbikus nők és a meleg férϐiak társadalmi elfogadottságát vizsgáló európai szakirodalomhoz járul hozzá az Európai Társadalomtudományi Elemzések (European Social Survey – ESS) adatállományának felhasználásával, különös tekintettel a „Hagyni kell, hogy a meleg férϐiak és a leszbikus nők szabadon éljék az életüket melegként és leszbikusként úgy, ahogy akarják.” kijelentéssel való egyetértés mértékére 26 európai társadalomban. A szerzők empirikus eredményeik alapján amellett érvelnek, hogy az azonos nemű párok partnerkapcsolatainak állami elismerése hozzájárulhat a homofób attitűdök visszaszorulásához. Az empirikus elemzéshez leíró statisztikákat és hierarchikus regresszió elemzést alkalmazunk annak érdekében, hogy külön válasszuk az egyéni és az ország hatásokat. Három modellt tesztelünk: a demokrácia modellt, a társadalmi nemi elvárások modellt és egy komplex modellt.