A munkaerő-piaci politika hatása a nemek közötti egyenlőségre a gazdasági átalakulás és az EU-csatlakozás időszakában: Csehország, Magyarország és Szlovénia összehasonlítása - Nagy, Beáta; Krízková, Alena; Kanujo-MrčelaAleksandra (Szociológiai Szemle, 2023)
Tanulmányunkban három ország (Csehország, Magyarország és Szlovénia) esetén keresztül vizsgáljuk a poszt-szocialista országok közötti hasonlóságokat és különbségeket a rendszerváltás utáni időszakban, de főleg az EU-csatlakozás idején (2000–2005) a nemek és munkaerőpiac szempontjából. Azt állítjuk, hogy a piacgazdaságra való átállás idején és az azt követő időszakban a nemi szerepekkel kapcsolatos attitűdök egyre konzervatívabbakká váltak mind a magán-, mind a közéletben, és a nők elvesztettek néhány, az államszocializmus idején elnyert jogot (pl. a garantált munkahelyeket és a gyerekek napközbeni elhelyezésére szolgáló intézményeket). Az EU-csatlakozásról szóló hivatalos állásponttal szemben a nemek közötti egyenlőség igérete nem valósult meg teljesen. Azt is állítjuk továbbá, hogy jelentős különbségek vannak a vizsgált országok között a foglalkoztatás- és családpolitika területén.