A reciprocitás rejtett mintázatai - Syi (Szociológiai Szemle, 2023)
A kooperáció kialakulásában és fennmaradásában fontos szerepet tulajdoníthatunk a reciprocitáson alapuló társadalmi mechanizmusoknak. A direkt reciprocitás esetében négyféle cselekvési szabály, az indirekt reciprocitás esetében négyféle értékelési szabály létezik. A nyolc stabil, kooperációképes stratégia a cselekvés és az értékelés predikátumai, két ágensfogalom és a jóság kategóriája segítségével egyszerűen (ontológiailag laposan) formalizálható. A formális leírások alapján világossá tehető, hogy a cselekvési és értékelési szabályok párokba rendezhetők, melyeknek közös mintázatuk van. Ezt az összetartozást a büntetéshez való hasonló beállítódással magyarázhatjuk. Mivel a büntetés paradoxonából fakadóan a büntetés jelenségéhez szükségszerűen többértelműen viszonyulhatunk, így a tanulmányban elemzett négyfajta reciprocitáselv mindig egyszerre jelen van a különböző közösségekben, szubkultúrákban – noha változó társadalmi dinamikával.