Az „állam ellenére” és az „államon túl” megvalósuló informális gyakorlatok ártalmas és ártalmatlan természete: magyarországi és romániai példák - Polese, Abel; Kovács, Borbála; Jancsics, Dávid (Szociológiai Szemle, 2023)
Írásunk az informalitás témakörének aktuális kérdéseihez kapcsolódva megkülönbözteti a pozitív (ártalmatlan) és a negatív (ártalmas) informalitást, és azt hangsúlyozza, hogy az informális aktusok történhetnek egyrészt az állami kereteken túl, másrészt azok ellenére. A cikkben két esettanulmánnyal illusztráljuk, hogy az állam „ellenére” megvalósuló és az állami kereteken „túli” informalitás egyes jelenségek elemzésekor igen jól alkalmazható koncepciók. Ha morális szempontból vizsgáljuk az informalitást, a direkt és indirekt ártalomokozás megkülönböztetése szintén segítséget nyújt az informális gyakorlatok előfordulásának és azok társadalmi szerepének pontosabb beazonosításában. Megvizsgáljuk továbbá a moralitás sokarcú és összetett természetét, az egyéni és állami szintű moralitás közti lehetséges konfliktusokat, illetve bemutatjuk, hogy ezek között nem szükségszerűen vannak átfedések.