Vendégbarátság, ellenségesség, vendégszeretetgyűlölet: Eötvös Péter: Sleepless (2021) - Orbán, Jolán (Magyar Zene, 2024)
Eötvös Péter Sleepless című operáját 2021. november 28-án mutattak be Berlinben. Az opera a berlini Staatsoper Unter den Linden felkérésére készült, a forgatókönyvet Jon Fosse Trilógiája (2014) alapján Eötvös Péter és Mezei Mária írta, az előadást Mundruczó Kornél rendezte. Jon Fosse szövegének és Eötvös Péter operájának jelentőségét nagyon jól jelzi, hogy a darab intendánsa a 2021-es évadnak a Sleepless címet adta, az Opernwelt folyóirat 2021 legjobb ősbemutatójának nevezte a darabot, Jon Fosse pedig 2023-ban megkapta az irodalmi Nobel-díjat. A „vendégszeretetgyűlölet” vagy „vendégbarátság-ellenségesség” kifejezést franciául hostipitalité Jacques Derrida vezette be a filozófiába a hospitalité és hostilité kifejezésekből alkotott nyelvjátékként (1995/2021). Eötvös nem hivatkozik Derridára, Derrida szövegeiben is ritkán találunk utalást a klasszikus zenére (J. S. Bach, Händel), még ritkábban az operára (Mozart: Don Giovanni), ennek ellenére amellett érvelek, hogy Eötvös dekonstruálja az opera intézményrendszerét és műfaját, Derrida dekomponálja a filozófiai diskurzust. A Sleepless esetében van egy közvetlen kapcsolat Derrida és Eötvös között, amely igazolja  a tézisemet, mégpedig Jon Fosse, akit olyannyira foglalkoztatott Derrida írásfelfogása, hogy a Nobel-díj alkalmával tartott beszédében is néven nevezi. Az előadásomban azt vizsgálom, hogy Jon Fosse Trilógiája és Eötvös Péter Sleepless című operája miként viszik színre a vendégszeretet megvonásának drámáját, miként késztetnek arra, hogy elgondolkodjunk a vendégbarátság, az ellenségesség és a derridai értelemben vett „vendégszeretetgyűlölet” kérdésén.