„Azon a nyáron komponálta a táncszvitet”: Bartók Béla és Pásztory Ditta házasságkötésének 100. évfordulójára - Büky, Virág (Magyar Zene, 2024)
Az 1923-as év igen mozgalmas volt Bartók számára. A napi rendszereséggel végzett munkái mellett számos hangversenyt adott bel- és külföldön egyaránt. Az év legfontosabb eseménye azonban minden bizonnyal a Táncszvit bemutatója volt számára, amelyet – miként Kodály a Psalmus Hungaricust és Dohnányi az Ünnepi nyitányt – Buda-, Pest- és Óbuda egyesítésének 50. évfordulójára komponált. Volt azonban ennek az évnek egy másik, Bartók számára különösen fontos, sorsfordító eseménye is: ezen a nyáron vette feleségül korábbi tanítványát, Pásztory Dittát. Jelen tanulmány Bartók és Pásztory házasságkötésének 100. évfordulójára emlékezve arra keres választ, hogy milyen változást hozott az új házasság Bartók, a zeneszerző életébe, illetve, hogy a házasságkötést követően komponált műveinek vannak-e olyan (zenei) komponensei, amelyek ezzel az új kapcsolattal (vagy akár Ditta személyével) is összefüggésbe hozhatók.