Elsőbbségadási hajlandóság jelzőtáblával szabályozott kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken - Hóz, Erzsébet; Glász, Attila (Közlekedéstudományi Szemle, 2023)
Hazánkban a gyalogos elütések 92-94 százaléka lakott területen belül történik és ennek több, mint 40 százaléka kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken, ahol a gyalogosoknak (kerékpárjukat tolóknak) a hatályos KRESZ szerint elsőbbségük van. Kiemelten fontos ezen számok tükrében a körülmények és a baleset-kockázati tényezők vizsgálata, javaslatok megfogalmazása az előrelépés érdekében.