David Hume közgazdasági munkásságának helye az elmélettörténetben - Dusek, Tamás (Közgazdasági Szemle, 2026)
A tanulmány összesen 43, a közgazdaságtan elmélettörténetével foglalkozó könyvben vizsgálja meg, hogy David Hume közgazdasági munkássága hogyan jelenik meg bennük. Hume relatív helyzetének meghatározásához a hozzá történetileg és tematikailag közel álló Adam Smith, James Steuart, Richard Cantillon és Francis Hutcheson személye kiemelten kezelt. A kibontakozó kép jóval árnyaltabb annál, mint ami a pénz és a nemzetközi kereskedelem elméletével foglalkozó könyvekben megjelenik Hume-ról. Hume pénzelméleti nézeteinek értelmezésében az okozza a legnagyobb zavart, hogy két alapelmélete volt, kétféle elemzési módszerrel, a pénzmennyiség változásával kapcsolatban két különböző kérdésre vonatkozóan. Hume-ra a huszadik század közepétől azok a megközelítések hivatkoztak elődként, amelyek makroaggregátumokban gondolkodtak, így a monetaristák és a keynesi aggregált keresletélénkítés hívei is. Ugyanakkor a pénzmennyiség növekedésének a relatív árakra, árszerkezetre, jövedelem-újraelosztásra gyakorolt hatását figyelembe vevő, kifinomultabb és ritkábban előforduló megközelítések inkább bírálták Hume pénzelméletét, és vele szemben Cantillont részesítették előnyben.