Az elektromos rollerek integrációjának vizsgálata Magyarországon - Szemere, Dorottya; Surman, Vivien (Közgazdasági Szemle, 2025)
A szakirodalom széles körben tárgyalja a mobilitáshoz kapcsolódó globális fenntarthatósági stratégiákat, hangsúlyozva a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentésének szükségességét, valamint azt is, hogy a technológia erre önmagában nem megoldás. Az elektromos mikromobilitási eszközök a városi közlekedés zöldebb alternatíváját képviselik. Cikkünkben a Magyarországon elektromos rollert használók körében vizsgáltuk, hogy a lakóhelyük befolyásolja-e az e-roller-használatuk gyakoriságát vagy azt, hogy milyen típusú közlekedési módot váltanak ki ezzel a járművel, illetve milyen tényezőket tartanak fontosnak ezen közlekedési eszköz integrációjának szempontjából. Kérdőívünkre 292 válasz érkezett, amelyek alapján született számításaink azt mutatják, hogy direkt módon nincsen szignifikáns kapcsolat a lakóhely típusa és az elektromos rollerek használatának gyakorisága, valamint az ennek a járműnek az integrálását támogató tényezők között. A lakóhely típusa és a kiváltott közlekedési mód között viszont a χ2-próbát elvégezve szignifikáns kapcsolatot találtunk. Az elemzéseink rámutatnak arra, hogy az elektromos mikromobilitási eszközöknek a városi közlekedési rendszerbe illesztéséhez nem elég egyes településformák sajátosságainak a figyelembevétele, a helyi lakosság érdekeit is szem előtt kell tartani, ami jelenleg a magyarországi szabályozási gyakorlatra nem jellemző.