Javítja-e a női munkavállalók válságállóságát a női döntéshozók jelenléte? Nemi homofília és a she-cession jelenség - Tőkés, László János (Közgazdasági Szemle, 2025)
A nemek közötti munkapiaci egyenlőség világszerte egyre fontosabb kérdés. Az eléréséhez vezető útra a koronavírus-válság nagy akadályt görgetett: a recesszió a nőket súlyosabban érintette, mint a férfiakat; ezt a jelenséget she-cession néven dokumentálta az angol nyelvű irodalom. Jelen dolgozat a nemi homofília és a női reprezentáció találkozását mint a she-cession jelenség egy lehetséges enyhítő tényezőjét vizsgálja. A tanulmányban harminc ország vállalati szintű, kérdőíves adatait felhasználva a szerző először rámutat a jelenség létezésére. Majd különböző pszichológiai és szociológiai elméletek által alátámasztva teszteli a nemi homofília szerepét, és megmutatja, hogy a koronavírus-válságot övező gazdasági recesszió során a női döntéshozók nagyobb valószínűséggel részesítették előnyben nőtársaikat a munkaerő-felvétel és -megtartás során. A különbségek különbsége módszerét használva az eredmények alapján azoknál a vállalatoknál, ahol a felső vezető nő, a jelenség kevésbé vagy egyáltalán nem volt tapasztalható, vagyis a koronavírus-járvány első hulláma alatt nem csökkent a női alkalmazottak aránya. Az eredmények arra utalnak, hogy a nemek közötti egyenlőség előmozdítása a vállalatvezetői dimenzióban mérsékelheti a munkavállalók szintjén jelentkező egyenlőtlenségeket is.